Home / Vijesti / Amerika se odlučila na novi udar protiv Dodika…

Amerika se odlučila na novi udar protiv Dodika…

Vašington je juče osporio Dodikovu ubedljivu izbornu pobedu, pozivajući se na izveštaje o nepravilnostima koje su sačinili posmatračka misija OEBS i međunarodni posmatrački timovi. SAD zahtevaju od Tužilaštva BiH da odmah ispita navode o krađi glasova, čime praktično pritiskaju tužioce da optuže i uhapse Dodika.

SAD žele da kriminalizuju Dodika. Kako se navodi u saopštenju, Vašington ohrabruje institucije BiH da se pozabave nedostacima koje su uočili posmatrači OEBS-a.

– Izbori u BiH održali su se uz kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima. Kandidati su se fokusirali na lične napade i širenje straha. Čuli smo primedbe na registrar CIK, naročito kad je reč o mrtvim glasačima koji su još na listama. Sumnjivi slučajevi glasanja biće predati tužilaštvu – piše u saopštenju.

Izabrani član predsedništva BiH Milorad Dodik, s druge strane, potvrđuje da se SAD mešaju u izbore.

– Ambasadorka Morin Kormak pritiskala je članove CIK BiH. Ozlojeđena je, razumem je, jer njeni „puleni“ nisu pobedili. Sada pokušava da problematizuje stvar. Jedini nadležni organ u BiH jeste CIK, a Kormakova je bila tamo i plasirala priče o neregularnosti. Ali to ničim nije dokazala… – podvlači Dodik, ironično dodajući da je jedina neregularnost to što nije Kormakova brojala glasove.

– OEBS je objavio da su izbori bili fer i korektni, kao i Parlamentarna skupština Saveta Evrope. Nema dojava policije da je bilo loših i nezakonitih stvari. I ona sada pokušava nešto da napravi. Ta drskost je neverovatna! – ističe Dodik.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci, kaže da je reč o optužbama bez dokaza.

-Tramp je izložen takvim optužbama koje imaju za cilj da uruše njegov dignitet i ospore volju američkog naroda, Zato nije čudno da se isto sredstvo primenjuje posle izbora u BiH. CIK BiH je jedino kompetentno i ovlašćeno telo za ocenu izbornog procesa, a organi tužilaštva treba da reaguju na svaki vid nepravilnosti bez podsticaja sa strane. Sada postaje jasno zašto poraženi ne žele da čestitaju pobedu onima za koje se narod opredelio, već neosnovano osporavaju izbore, Ipak, to im neće proći… – podvlači Ćeranić.

Brane svoje favorite

Politikolog Aleksandar Pavić kaže da SAD ima zamerke na izbore uvek kada im rezultati ne odgovaraju.

– Njihova „zabrinutost“ ne čudi. Sigurno bi bili manje „zabrinuti“ da su njihovi favoriti bolje prošli. Američki dvostruki standardi postali su previše providni i sve su manje ubedljivi. Volja naroda je pobedila i u RS i u Makedoniji. To je razlog za uzbunu u zapadnim prestonicama – zaključuje Pavić.

(Srbija Danas)

About admin

Check Also

“Ginekolozi, da li su to doktori ili proklete ubice?”

Ginekolozi, da li su to doktori ili proklete bezdušne ubice!?? Imam samo 22 godine i ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *