Home / Zdravlje i Hrana / Hitno reagujte: ovo su simptomi koje nikako ne smete ignorisati!

Hitno reagujte: ovo su simptomi koje nikako ne smete ignorisati!

Odmah kod lekara!
Kada se u telu pojavi previše bakterije, količina s kojom se telo ne može da se izbori, tada dolazi do sepse. Kako biste ovo stanje što lakše prepoznali, ovo su simptomi na o kojima morate voditi računa.

Rani simptomi:

Drhtanje
nagli porast temperature
topla crvena koža
vrlo brzi puls
krvni pritisak koji raste i pada
izlučivanje mokraće se smanjuje

Reč je o teškoj infekciji koja se može pojaviti u bilo kojem delu tela i smrtonosna je ukoliko se na vreme ne počne s lečenjem, s obzirom na to da dolazi do septičkog šoka.

Kod sepse bakterije struje krvotokom i lako mogu doći do bilo kojeg organa u telu pa tako i do srca ili mozga. Leči se antibioticima.

Pojavljuje se ponekad i nakon hirurškog zahvata ili umetanja katetera – intravenskog, mokraćnog ili drena – što je duže strani predmet u telu, rizik od sepse je veći. Pod povećanim rizikom su i ljudi čiji je imunitet oslabljen, na primer, oni koji se leče od raka i stariji.

Kada se razvije sepsa simptomi su drhtavica, povišena temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i dijareja. Sepsa može da uzrokuje infekcije na bilo kojem mestu u telu (naziva ih se metastatske infekcije), ako se brzo ne leči. Infekcije se mogu pojaviti na moždanoj opni (meningitis), u srčanoj aorti (perikarditis), na unutrašnjoj strani srca ili tzv. endokardu (endokarditis), u kostima (osteomijelitis) i u velikim zglobovima.

Hitno reagovanje!

Stručnjaci kažu kako je glavni uslov za uspešno lečenje sepse – rano prepoznavanje simptoma, koji, napominju, nisu strogo specifični i ne ukazuju uvek sepsu.

Neki od tih simptoma kod odraslih osoba su izrazita slabost, promenjeno stanje svesti, gubitak apetita, groznica, žeđ, otežano ili ubrzano disanje, ubrzan rad srca, snižen krvni pritisak/ vrtoglavica i smanjeno mokrenje.

Kod dece na sepsu može upućivati istovremeno odbijanje hrane, povraćanje, osećaj hladnoće i dezorijentisanost, dok se kod novorođenčadi na sepsu može posumnjati kada je dete vruće na dodir (groznica) ili je prehlađeno, ako ima gnojni iscedak oko pupka s otokom ili crvenilom, slabo ili uopšte ne sisa, teško se budi i uglavnom je pospano, te ima stalne konvulzije i učestalo povraća – pojašnjavaju u KBC Zagreb.

Svako od ovih stanja, bilo kod odraslih ili dece, treba shvatiti vrlo ozbiljno i zatražiti pomoć lekara bez odlaganja. S lečenjem treba započeti sat vremena od pojave simptoma, a ono uključuje davanje antibiotika i lekova za podršku rada srca i bubrega”, napomenuli su.

Simptomi septičkog šoka!

Često su prvi pokazatelji septičnog šoka, čak 24 ili više sati pre nego krvni pritisak padne, zbunjenost. Te simptome uzrokuje smanjeni dotok krvi u mozak. Izbačaj krvi iz srca se poveća, ali se krvni sudovi prošire i na taj način snize krvni pritisak. Često osoba vrlo brzo diše tako da pluća odstranjuju prekomerni ugljen dioksid pa se nivo u krvi smanjuje.

About admin

Check Also

KAD IZVADITE ŠTAPIĆ IZ UHA, OBAVEZNO GA POGLEDAJTE: Ako je ove BOJE, neka vas HITNO VOZE U BOLNICU!

Čišćenje ušiju svakih nekoliko dana je normalan higijenski postupak. Međutim, svi nas ne znaju da ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *