Home / Zanimljivosti / Mozgalica!! Samo za bistre umove!

Mozgalica!! Samo za bistre umove!

Mozgalica!! SAMO ZA BISTRE UMOVE!

Šta znači “CE” oznaka na igračkama?

U azijskim zemljama koncentriran je najveći broj proizvođača igračaka, a uvoznici su često nedovoljno informirani o sigurnosnim zahtjevima, kao i dokumentaciji koja mora pratiti igračke.

Svaka igračka trebala bi se prije stavljanja u promet podvrgnuti proceduri CE označavanja, a nakon uspješno provedene procedure mora biti označena CE znakom.

Procedura CE označavanja sadrži sve postupke i mjerne metode koji moraju rezultirati zadovoljenjem minimalnih zahtjeva sigurnosti proizvoda.

Ukoliko na igračkama i postoji CE deklaracija, trebalo bi provjeriti ko garantira za istinitost tvrdnje da je igračka sigurna. Evo nekih osnovnih savjeta kako odabrati sigurnu igračku:

* Igračka mora biti primjerena dobi djeteta, na što treba posebno obratiti pažnju kada su u porodici djeca različitih dobnih uzrasta.

* Treba voditi računa da igračka nije sastavljena od dijelova koje bi dijete moglo progutati. Sve što može proći kroz otvor koji nastaje kada se u krug spoje palac i kažiprst, nije primjereno djetetu mlađem od tri godine.

* Ukoliko se radi o igrački od tekstila, treba provjeriti linja li se materijal ili se čupanjem može lako odvojiti.

* Igračka ne bi smjela biti opremljena vezicom ili vrpcom dužom od 15 centimetara, a ne bi smjela imati ni oštre rubove ili lomljive dijelove kojima bi dijete tokom igre moglo povrijediti sebe ili drugoga.

* Pažnju treba obratiti i na znakove upozorenja koji se nalaze na pakiranju ili na uputama za korištenje, te na buku koju igračka proizvodi, jer sve što prelazi 100 decibela može oštetiti djetetov sluh.

* Ako kupujete bicikl ili neko drugo vozilo treba provjeriti stabilnost i čvrstoću te je li opremljeno primjerenom kacigom ili štitnicima.

* Prilikom kupovine dobro bi bilo izbjegavati igračke koje uključuju bilo koju vrstu projektila, poput strijele, koja može uzrokovati ozbiljne povrede.

* Ako postoji mogućnost, trebalo bi provjeriti je li odabrana igračka možda iz sigurnosnih razloga povučena s tržišta, što se može učiniti putem interneta.

Odgovor:

Ima 8 rupa. Četiri prorezane, otvori za ruke, donji di te dio za glavu!

Jeste li pogodili?!

About admin

Check Also

Hrabri Indus golim rukama otvorio čeljusti pitona da bi spasio svoje čeljade! (Video)

Odvažni seljanin bukvalno je “porodio” pitona, a okolni posmatrači nisu mogli očima da veruju, kada ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *