Home / Zdravlje i Hrana / Od sutra ujutro I navečer zatvarajte prozore I ne sušite veš napolju: opasnije je nego što smo mislili

Od sutra ujutro I navečer zatvarajte prozore I ne sušite veš napolju: opasnije je nego što smo mislili

Za osobe koje burno reaguju na ambroziju upravo je počeo najteži dio godine.

Koncentracija polena ove biljke, jednog od najjačih i najopasnijih alergena na svijetu najveće vrijednosti dostiže od avgusta do kraja septembra.

Alergijska reakcija na ambroziju javlja se kada se u kubnom metru vazduha nađe 15 zrna polena ove biljke, dok se kod polena drugih biljaka opasnom smatra tek koncentracija od 30 zrna po kubiku. Kada je o liječenju reč, najčešće se primjenjuje terapija antihistaminicima i kortikosteroidima.

Kao i ostale alergije, alergija na ambroziju javlja se kada imunitet burno reagira na potpuno bezazlenu tvar, u ovom slučaju pelud ambrozije. Specijalizirane imunološke stanice počnu proizvoditi antitijela proteinima peludnih zrnaca. Slijedi niz biokemijskih reakcija koji preplavi krvotok histaminom, a taj spoj je krivac simptome koje svi alergičari predobro poznaju.

Simptomi alergije na ambroziju

Osim kihanja, šmrcanja, začepljenog nosa, poremećaja spavanja te svrbeža i peckanja očiju uobičajenih za alergiju, ambrozija može izazvati i alergijski konjunktivitis pa čak i alergijski ekcem. Taj osip nastaje 24-48 sati nakon izlaganja kože visokoj koncentraciji peludi, najčešće svrbi i bolan je, a ponekad se mogu javiti i sitne kvržice. Obično nestaje nakon dva, tri tjedna. U najtežim slučajevima mogu se javiti i kronični problemi sa sinusima (sinusitis).

About admin

Check Also

Marija odlijepila zbog Lune: šta mi svi radimo ovdje ako se već zna da ćeš ti da pobijediš?!

Marija Kulić kivna je na Lunu Đogani jer smatra da se već zna da će ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *