Home / Zanimljivosti / PREKO PROZORA SAM STAVIO ŠARENO ĆEBE! ČEKAO SAM, I PUŠIO CIGARE! A ONDA JE IZAŠAO ZORAN, BIO JE ČUDNO OKRENUT! Ubica premijera ovako je opisao likvidaciju Đinđića! A EVO I KAKO JE ZNAO DA ĆE BITI UHVAĆEN (VIDEO)

PREKO PROZORA SAM STAVIO ŠARENO ĆEBE! ČEKAO SAM, I PUŠIO CIGARE! A ONDA JE IZAŠAO ZORAN, BIO JE ČUDNO OKRENUT! Ubica premijera ovako je opisao likvidaciju Đinđića! A EVO I KAKO JE ZNAO DA ĆE BITI UHVAĆEN (VIDEO)

Premijer Zorana Đinđića ubijen je na današnji dan pre 16 godina, na ulaznim vratima Vlade Srbije, a na njega je pucano sa prozora kancelarije 55 na drugom spratu zgrade Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata 14.

 

Za atentat su osuđeni Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović (kao neposredni izvršilac) i još desetorica saučesnika. dok su dvojica vođa “zemunskog klana” (Dušan Spasojević i Mile Luković Kum) ubijeni u policijskoj akciji.

 

 

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

 

Zvezdan Jovanović bio je pripadnik Jedinice za specijalne operacije, resora državne bezbednosti i označen je kao neposredni izvršilac ubistva. Evo kako je tokom suđenja govorio o detaljima ubistva premijera:

 

– U zgradu odakle je pucano ušli smo ja, Aleksandar Simović i Ninoslav Konstantinović, koji je nosio kablove i farbu. Jurišić je čuvao parking-mesto ispred zgrade, i kada bismo mi dolazili, on se sklanjao. Dolazili smo “pasatom” koji je vozio Vlada Budala… Tog dana u sobi smo sedeli i čekali. Pušio sam cigarete “davidov” i pikavac ugasio u jednu kutiju u džepu. Moguće je da mi je neki pikavac ispao sa strane. Telefon je bio kod Ace i javili su da Đinđić dolazi. Preko prozora smo stavili jedno šareno ćebe. Sedeo sam na stolici, cev je virila kroz prozor i nisu me mogli videti. Iz automobila je prvo izašao momak iz obezbeđenja i izneo štake. Đinđić je izašao, bio je čudno okrenut, nekako sa strane – rekao je Jovanović i dodao:

 

foto: Profimedia

 

– Prvi metak ga je pogodio, a drugi sam ispalio da potvrdim pogodak. Nisam hteo da pogodim tog momka iz obezbeđenja. Nisam imao vremena da Đinđića gađam u glavu. Bio je zaklonjen. Nisam video gde su odletele čaure, a tražio sam da ova dvojica zapale kancelariju. Pušku sam predao Aci. Nosio sam pištolj, utrčali smo u automobil i otišli na predviđeno mesto, u neki stan iznad Autokomande… Osećao sam da će sve biti otkriveno. Čim su me pozvali na razgovor u policiju, sve mi je bilo jasno. Ubistvo bi bilo nerasvetljeno da sam ja organizovao ekipu, a ne ovako kako je urađeno, sa ološima i kriminalcima. Znao sam čim me je Legija uvukao s onim kretenima – rekao je Jovanović.

 

 

 

Đinđić doneo promene

foto: Beta Milan Obradović

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

 

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

 

Đinđić je bio i jedan od osnivača Demokratske stranke (DS), u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS.

 

Bio je i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

 

Kurir.rs

About admin

Check Also

Pogledajte spisak pjevačica i starleta koje rade za uhapšenog m.kroa!

Mihajlo Maksimović, najveći m.kro u regionu koji se tereti za organizovanje lanca pros.itucije, podvodio je ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *