Home / Vijesti / Šta se dešava? Trampov čovek upozorio Srbe: u Srbiji rat do istrebljenja…

Šta se dešava? Trampov čovek upozorio Srbe: u Srbiji rat do istrebljenja…

Rivali SAD, a pre svih Rusija i Kina, šire politički, vojni i trgovinski uticaj na Balkanu svim mogućim sredstvima. Amerika to ni po koju cenu ne sme da im dozvoli, poručio je Ves Mičel, glavni Trampov čovek za ovaj deo Evrope.

Ovu pretnju pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove izrekao je na konferenciji Atlantskog saveta u Vašingtonu, najavljujući da će Vašington Moskvi i Pekingu žestoko odgovoriti, posebno tamo gde se oni trude da ostvare najveći uticaj.

Izvori iz diplomatskih krugova kažu da ne treba biti preterano upućen da bi se izveo zaključak da je Mičel, pominjući Balkan, pre svega mislio na Srbiju i Republiku Srpsku, koje na zapadu vide kao najveće oslonce Putina i Si Đinpinga u ovom delu sveta.

Na liniji vatre…

Najavu da će se neka vrsta rata velikih sila odvijati upravo u Srbiji, jedinoj preostaloj balkanskoj državi koja pokušava da održi neutralnu poziciju i dobre odnose sa svim svetskim moćnicima, sagovornici doživljavaju kao stvar zbog koje bi i te kako trebalo da se brinemo.

A što je tako, krivca nalaze u Vašingtonu, umesto, kao Mičel, u Moskvi i Pekingu. Sukob će se, kako procenjuju, odvijati na vojnom, političkom i ekonomskom planu.

Vojni analitičar Aleksandar Radić napominje da su Amerikanci napravili vakuum moći na Balkanu, a da je Srbija na liniji vatre, što nije prijatna pozicija.

– Vašington je zanemario Balkan, a ta zaokupljenost zapadnih sila svojim problemima i nedostatak prepoznavanja problema na Balkanu doveli su do toga da su Rusi i Kinezi svojim uticajem ušli meko, bez otpora, bez velikih ulaganja resursa. Upravo to sada smeta Amerikancima – primećuje Radić.

Ko je opasniji?
Za SAD je dugoročno mnogo opasniji uticaj Pekinga, smatra politički analitičar Jelena Vukoičić.

– Amerikanci su i dalje generalno gledano najveća svetska sila, ali Kinezi će ih prestići za manje od 10 godina ekonomski, a svaka ekonomska nadmoć pre ili kasnije postane politička i vojna.

Kinezi preko Balkana prodiru u Evropu sa svojim svežim kapitalom i to niko ne može da spreči jer zapadne zemlje nemaju taj kapital. Što se tiče Rusije, optužbe Mičela su smešne, Rusi će uvek imati preimućstvo u energetici, pošto je čitava ta priča o američkom gasu iz škriljaca najobičnija glupost. Vašingtonu preostaje da pokušava da nas uvuče u NATO i iscrpljuje finansijski.

Prema mišljenju konsultanta za strana ulaganja Mahmuda Bušatlije, SAD uporno prave probleme.

– Amerika ne shvata da će i dalje biti velika ekonomija, ali da više nikada neće biti prva ekonomija sveta jer nema takvu strukturu da može da opstane na tom mestu. Dok to ne shvati, biće kao ranjena zver koja će svima stvarati probleme.

Vučić: Ne smemo da se mešamo
Na pitanje gde je u ratu velikih Srbija, dobar odgovor nedavno je dao predsednik Aleksandar Vučić.

– Srbija je mala zemlja, koja u igre velikih sila ne treba da se meša. Mir i stabilnost po svaku cenu – poručuje šef države.

Neke od Mičelovih poruka
1. Današnje geopolitičko nadmetanje snažno se oseća u centralnoj i istočnoj Evropi. Od Baltika do Jadrana, širom Balkanskog poluostrva i kroz Kavkaz rivali Amerike šire sopstveni politički, vojni i trgovinski uticaj.

2. Rusija je ponovo vojni faktor u ovom regionu, nakon invazije u Gruziji i Ukrajini. Daleko preko sopstvene granice.

3. Rusija koristi manipulativnu energetsku taktiku, korupciju i propagandu.

4. Prvi put u istoriji Kina je postala veliki igrač u centralnoj i istočnoj Evropi.

5. Peking koristi diplomatiju dužničke knjige da akumulira infrastrukturu i natera manje nacije na ustupke.

6. Peking je angažovan u nepoštenoj trgovinskoj praksi, koja uključuje krađu IP adresa, privrednu špijunažu i damping cene.

7. Kina je 2008. investirala manje od milijarde dolara u Evropi, a 2017. kineske direktne investicije u Evropi iznosile su 42 milijarde dolara, a ukupne investicije 318 milijardi dolara.

8. Kina je preuzela kontrolu nad 360 evropskih kompanija, a poseduje ili kontroliše gotovo desetinu lučkih kapaciteta Evrope.

Zašto Mičelove reči imaju težinu…

-čovek od velikog Trampovog poverenja

-preko njega često Tramp šalje preteće poruke američkim neprijateljima

-glavni arhitekta politike SAD prema Rusiji i Kini na Balkanu
poznat po tvrdom stavu prema Rusiji i Kini

-nasledio Viktoriju Nuland, koja je imala veliki uticaj u vašingtonskoj administraciji

-stručnjak za NATO i transatlantske odnose

-ono što najavi obično se veoma brzo obistini, čak i kada u prvi mah ne izgleda realno.

(Srpski telegraf)

About admin

Check Also

OVA LJEPOTICA JE KĆERKA SAŠE POPOVIĆA, KOJU JE TOLIKO GODINA KRIO OD MEDIJA: Kada vidite slike bit će vam jasno zašto

Saša Popović i Suzana Jovanović imaju kćerku Aleksandru koja je prošle godine napunila 18 godina ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *